PODOSUMOWANIE REALIZACJI „PROGRAMU DLA SZKÓŁ”
11 lipca br. w naszej szkole odbyło się spotkanie prasowe, którego celem było podsumowanie realizacji unijnego „Programu dla szkół” w roku szkolnym 2017/2018. W spotkaniu z mediami wzięli udział: pan Adam Kraus – Kierownik Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (OT Mikołów), pani Teresa Liburska – Łój – Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 33 w Katowicach oraz pani Zuzanna Kłos – dietetyk specjalizująca się w żywieniu dzieci i młodzieży. W trakcie spotkania zaprezentowano osiągniecia projektu w skali całego kraju oraz podano szczegółowe dane z województwa śląskiego.
„Program dla szkół” został uruchomiony od roku szkolnego 2017/2018. Zastąpił programy „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”.
Celem „Programu dla szkół” jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie, upowszechnianie wiedzy o zdrowej zbilansowanej diecie, a także wiedzy o pochodzeniu dostarczanych produktów i ich powiązaniu z rolnictwem.
Program jest skierowany do dzieci z klas I-V w szkołach podstawowych.
W ramach jego realizacji dzieci otrzymują bezpłatnie świeże owoce, warzywa oraz soki, a także mleko i przetwory mleczne. Ponadto uczestniczą w działaniach edukacyjnych realizowanych przez szkoły na temat zdrowego odżywiania.
Polska jest jednym z największych beneficjentów „Programu dla szkół”. Pod względem przyznanego budżetu ze środków UE zajmuje 4 miejsce
(za Niemcami, Francją i Włochami). Budżet programu w roku szkolnym 2017/2018 to ok. 237,5 mln zł, w tym 117,4 mln zł to środki z budżetu Unii Europejskiej i 120,1 mln zł to środki pochodzące z budżetu krajowego.
W województwie śląskim w roku szkolnym 2017/2018 w programie uczestniczyło ponad 1200 szkół. Blisko 200 tysięcy uczniów szkół podstawowych województwa śląskiego zostało objętych programem – w tym uczniowie naszej Szkoły.